Nilus Urla | Doğal ve Kültürel Miraslar Listesi

Doğal ve Kültürel Miraslar Listesi

URLA

Yaklaşık olarak İzmir merkeze 40 km uzaklıkta bulunan Urla’ya çok kolay şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Özel aracınızın yanında toplu taşıma araçlarını da kullanarak varmanız mümkündür. Urla gezilecek yerleri, tarihi, doğal ve kültürel güzellikleri oldukça fazladır. Tarih boyunca farklı medeniyetler tarafından önemli bir yer olarak kabul edilmiş Urla, antik kalıntıları ile tarihsel yolculuk yapmanıza da yardımcı olmaktadır. Urla’da sanat ve kültür de önemli bir yer tutmaktadır. Urla plajları ve gizli kalmış koyları ile huzurlu bir deniz tatili gerçekleştirebilirsiniz. Plajların birçoğu mavi bayraklı plajlardır.

 

 

 

URLA’DA GEZİLECEK YERLER

 

Urla Sanat Sokağı

 

 

Tarihi olarak 19’uncu yüzyıla kadar geri götürülebilen bu sokak, turistlerin de en popüler bölgelerinden biridir. Sokakta seramikten heykele müzikten ahşap oymalara kadar pek çok etkinlik bulunmaktadır. Ayrıca etrafta yer alan zanaat ve el işi atölyeleri de el yapımı hediyelik ve süs eşyalarını alabilmenize fırsat tanıyor.

Urla İskele

Urla’nın merkezi olarak da kabul edilen Urla İskele günün her saati etkileyici manzaraları ile ilçenin en uğrak noktalarından birisidir. Özellikle antik dönemlerde ilçeye ulaşım açısından önemli bir yer olarak kabul edilmektedir. İskelenin yanı başında bulunan İskele etrafında bulunan restoran ve kafelerde yiyecek ve içecek ihtiyacının giderilmesi mümkündür.

Urla Bağ Yolu

Antik çağlardan günümüze, bölge adını şarapçılıkla duyurmuş, İyonlar, Persler, Romalılar ve son olarak Türkler tarafından eşsiz ve vazgeçilmez kabul edilmiştir.

Urla Bağ Yolu’nun verimli bağlarında uluslararası şaraplık üzümlerden ve yerel şaraplık üzümlerden yetiştirilir. Urla’nın antik üzümlerinden Urla Karası, Gaydura ve Foça Karasıyla üretilen ilk kırmızı şaraplar da üretilmiştir.

 

 

 

Zeytin Rotası

Evliya Çelebi’nin hurma zeytinini övdüğü Urla, tarihe ve engin bir zeytinyağı bilgi birikimine şahitlik eden anıt zeytin ağaçları ile Urla! Konu Zeytin ve zeytinyağı olunca Urla üzerine söylenecek çok şey bulunmaktadır. Limantepe kazılarında, M.Ö. 3000’den kalma zeytin tanelerini ezmek için kullanılan küçük el havanları, öğütme taşları, zeytinyağını karasudan ayrıştırmaya yarayan seramik kaplar ve daha sonraki dönemlere ait zeytinyağı depoları bulunmuştur.

 

Malgaca Pazarı

Arasta olarak da tanınmaktadır. Günümüzde inatla yaşatılmaya çalışılan bu tarihi pazar; kahve dükkânları, kafeteryalar, aktarlar ve organik ürünler satan tezgahlardan oluşmaktadır. Urla’nın bilinen en eski ticaret merkezleri arasındadır.

 

Karantina Adası

Osmanlı döneminde bulaşıcı hastalıkların önüne geçilmesi amacıyla kullanılmıştır. 1865’te İlk Osmanlı karantina bölgesini kuran Fransızlardır. Kurulan tesis, ticaret ve yolcu gemileri ile özellikle kuzey hac yolu için gelen hacılar için düşünülmüş ve 1950 yılına kadar aktif kalmıştır. 150 yıl önce inşa edilen ve ölümcül hastalıklara ilk müdahalenin yapıldığı tahaffuzhane, dönemin en ileri sağlık merkezlerinin başında gelmektedir.

Ankara Üniversitesi Mustafa Vehbi Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi

 

Beş farklı üniteden oluşan merkezde, su altı çalışmalarında büyük öneme sahip restorasyon laboratuvarı, depo alanı, ulusal ve uluslararası ölçekte araştırmalara ev sahipliği yapması hedeflenen bir kütüphane, bölgeye hizmet verecek konferans salonu, antik dönemlerden günümüze uzanan denizcilik teknolojilerindeki gelişmeleri yansıtan canlandırmaların sergileneceği 4 dönümlük sergileme alanları ile projelerde çalışan katılımcıların barınabilmesi için 30 kişi kapasiteli yatakhane bulunmaktadır.

Arkas Sanat Urla

Pek çok farklı sanat ve zanaat alanını barındıran, kapsamlı bir koleksiyon olan Arkas Koleksiyonu, farklı dönemlere ışık tutan resim, heykel, halı, zırh, cam obje gibi Türkiye’den ve yurt dışından sanatçılara ait eserlerden oluşmaktadır. Arkas Koleksiyonu’ndan eserler, Arkas Sanat Merkezi’nde gerçekleşen pek çok serginin yanı sıra yurt içi ve yurt dışında önemli müzelerde dönemsel olarak sergilenmektedir.

Urla Kent Tarihi ve Arşivi (UKTA) Müzesi

 

Urla’nın tarihi ve kültürel değerlerinin, gelenek ve göreneklerinin derlenip kayıt altına alındığı UKTA Müzesi, 2023 yılının Mayıs ayından ziyaretçilere açılmıştır. İlçenin eski yapılarından olan tarihi Arditi Köşkü (Eski Tekel Binası) gerçekleştirilen mimari tasarım ve uygulamalarla restore edilerek, modern bir müze anlayışı doğrultusunda UKTA Müzesi için bir arşiv ve sergi alanı olarak yeniden tasarlanmıştır.

Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi

Necati Cumalı’nın çocukluğunun geçtiği baba evi, yazar tarafından ölümünden önce Urla Belediyesi’ne bağışlanmış ve anı evine dönüştürülmüştür. Kuruluş tarihi ve amacı Urla Belediyesi tarafından restorasyonu gerçekleştirilen ev, 2001 yılında hizmete girmiştir. Necati Cumalı’nın eserlerinin tanıtılması ve anısının yaşatılması amacıyla açılan evde yazara ait özel eşyalar, eserlerini yazarken kullandığı daktilo, Necati Cumalı’nın kitaplarının değişik baskıları sergilenmektedir.

URLA VE URLA’YA YAKIN MÜZELER, ANTİK KENTLER VE ÖREN YERLERİ

Klazomenai Antik Kenti

 

Urla’da bulunan 12 İyon kentinden birisi olan Klazomenai Antik Kenti, Limantepe’den batıdaki Ayyıldız ve Cankurtaran tepeleri eteklerine kadar yayılmaktadır. Bir bölümü Karantina Adası üzerindedir. Klazomenai’de kazısı tamamlanan zeytinyağı işliği, bugün de kullanılan teknolojinin 2600 yıl önce dünyada ilk defa bu bölgede geliştirildiğini kanıtlamaktadır.

Limantepe Kazıları

Urla’da deniz kıyısındaki İskele Mahallesi'nde yer alan Limantepe en azından M.Ö. 4. binden 2. bin sonuna kadar tüm kültürleri kesintisiz olarak yansıtmaktadır. Antik Klazomenai kenti de dikkate alınacak olursa, Klasik Çağ’ın sonuna kadar kültürel süreklilik devam etmektedir. Bu özellik Batı Anadolu’da sadece Liman Tepe’de görülmektedir. İzmir bölgesinde tespit edilen ve kazılan prehistorik merkezler Liman Tepe ile büyük bir kültürel birikimi ortaya koymuştur

Köstem Zeytinyağı Müzesi

Urla’da bulunan Dünyanın en büyük zeytinyağı müze kompleksi özelliğini taşımaktadır. Türkiye’deki geçmişten günümüze kullanılan tüm zeytinyağı üretim tekniklerinin görülebileceği müze, son yıllarda gelişen müzecilik anlayışları doğrultusunda, eğitim, öğrenme, araştırma, bilim, sanat, tasarım ve projecilik işlevlerini de kapsamaktadır. Köstem Zeytinyağı Müzesi aslında bir teknoloji müzesidir.

 

Efes Antik Kenti

Selçuk’ta yer alan Efes, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır. Antik dönemin en önemli merkezlerinden biri olan Efes, tarih öncesi dönemden başlayarak Helenistik, Roma, Doğu Roma, Beylikler ve Osmanlı dönemleri boyunca yaklaşık 9000 yıl kesintisiz yerleşim görmüş ve tarihinin tüm aşamalarında çok önemli bir liman kenti ve kültürel ve ticari merkez olmuştur. Yine aynı bölgede bulunan Meryem Ana Evi, Ayasuluk Tepesi, Saint Jean Bazilikası, Çukuriçi Höyük de mutlaka ziyaret edilmelidir. Urla – Efes arası 58 km’dir.

Erythrai Antik Kenti

Çeşme’nin 20km kuzey doğusunda yer alan Ildırı Köyü’nün Antik dönemdeki adı Erythrai’dir. Kentte ele geçen bulgular, İlk Tunç Çağı’ndan bu yana yerleşimin olduğunu göstermektedir. MÖ. 8 yüzyıl'dan M.Ö. 4. yüzyıl'a kadar iskân ve yerleşimlerine işaret ettiği sanılmaktadır. Antik İyonya bölgesinin sosyal politik değişimlerinde etkin rol oynadığını ortaya koyan buluntular Helenistik, Roma dönemlerine işaret ettiği görülmektedir. Urla – Ildırı arası 44 km’dir.

Teos Antik Kenti

Sığacık’a yürüme mesafesinde deniz kenarında bulunan Teos bundan 3 bin yıl öncesine kadar Kuzey İon’un başkenti konumundaydı. Kurucusu Dioysos’un oğlu Athames olarak bilinmektedir. Teos’un antik dönemde mimari alan ve ticarette önemli bir yeri vardır. Teos, bir dönem İyon şehrinden huzursuzluk yarattıkları ileri sürülerek kovulan sanatçılara kapılarını açmış, tarihte ilk kez Sanatçılar Birliği’nin kurulduğu bir kent olmuştur. Oldukça yaşlı zeytin ve menengiç ağaçları antik kentin doğal anıtlarıdır. Bu zeytin ağaçlarından birisi de kentin simgesi haline gelen, yaklaşık 2000 yaşındaki Teos Antik Zeytin Ağacı’dır. Urla – Sığacık arası 36 km’dir.

Notion Antik Kenti

Liman kenti olan Notion, bugünkü Ahmetbeyli köyünün sınırları içindedir. Kolophon’a 15 km uzaklıktadır. Günümüz köylüleri tarafından “Kale“ olarak adlandırılan Akropol, iki tepe üzerine oturmakta ve kentin baş tanrıçası Athena Polias’a adanmış olan tapınak, Akropol'ün batı tepesi üzerinde denize tümüyle hakim bir konumda bulunmaktadır. Kentin batı ve kuzeyindeki iki kapısı ayaktadır. Akropolün üstünde Samos Adası ve Kuşadası’na doğru harika bir deniz manzarası vardır. Hellenistik Dönem’de yapılmış sur duvarları, çok iyi durumdadır. Kentin doğu ucunda tiyatro, agora, bouleuteriyon, batı ucunda avlu ortasında çok küçük bir Athena Tapınağı bulunmaktadır. Urla – Notion Antik Kenti arası 66 km’dir.

Kolophon Antik Kenti

Değirmendere Mahallesi’nin doğusunda kurulmuş olan Kolophon, deniz kenarında kurulmayan tek İyon yerleşimidir. Kolophon, 12 İyon şehrinden biridir. Güçlü bir donanmaya ve süvari birliğine sahip olmasına rağmen, birçok savaştan zarar görmüş ve deniz korsanları zamanında bile Lidya, Pers ve Makedonya kuvvetleri tarafından yönetilmiştir. Kolophon MÖ 302’de Lysimakhos tarafından yıkılınca, onun komşu şehri olan Notion önem kazanmıştır. Urla – Kolophon Antik kenti arası 35 km’dir.

URLA’DA FESTİVALLER

Uluslararası Urla Enginar Festivali

Mucizevi Urla Sakız Enginarın tanıtımı için her yıl Mayıs ayında Uluslararası Urla Enginar Festivali düzenlenmektedir. Festival üç gün sürmekte ve şehir dışı ve uluslararası binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. Festival tadım etkinlikleri, mutfak atölyeleri, yemek sohbetleri, sergiler ve müzik dinletileriyle renklendirilmektedir. Dünya Gurme Şehirleri Ağı içinde yer alan Urla’da düzenlenen Enginar festivali dünyaca ünlü şeflerin yemek yapma ve tadım oyun alanına dönüşmektedir.

Urla Bağbozumu Şenlikleri

“Zeytine yağın, üzüme balın düştüğü gün” Bu geleneksel bayram, Urla Belediyesi ve Ziraat Odası iş birliği ile 20 yılı aşkın zamandır “Bağbozumu Şenlikleri” adı altında sürdürülmektedir. Şenlikler, her yıl Ağustos’ta Malgaca Pazarı’nda yapılmaktadır. Festivalde bütün yıl boyunca emek verilerek yetiştirilen üzümler üreticileri tarafından toplanarak davul ve zurnalar eşliğinde katılanların beğenisine sunulmaktadır. Şenlik alanına kurulan dev sahnede halk dansları ile başlayan festival, en iyi üzüm üreticisinin seçilmesi ve üzüm sıkımı ile devam etmekte ve üreticiler arasında düzenlenen yarışmada dereceye giren üreticiler ödüllendirilmektedir.

Barbaros Oyuk Festivali

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi ve Batı Urla Köyleri Derneği’nin destekleriyle 2016 yılında başlayan Barbaros Oyuk Festivali, Urla’da görülmesi gereken etkinliklerden biridir. Ağustos ayında düzenlenen ve 3 gün süren festival her yıl bir hayli ilgi çekmiştir. Korkuluklar köye hayli güzel bir görüntü vermektedir. Köyde yaşayanlar korkuluklara eskiden beri oyuk dediklerinden Festivalin adı da bu nedenle Oyuk Festivali olmuştur. Oyuk Festivali’nde en güzel korkuluk yarışması, en güzel avlu ve yemek yarışmaları yapılmaktadır.

Mart Dokuzu Urla Ot Festivali

2013 yılından bu yana her yıl Mart ayında düzenlenmektedir. Doğaya meraklı, Akdeniz mutfağına ilgi duyanların ilgiyle izlediği etkinlikte, değişik yenilebilir Urla otlarının satılacağı sergilikler açılmaktadır. Ayrıca ziyaretçiler yöresel otları nasıl toplayacaklarını ve hangi yöntemlerle pişireceklerini öğreten atölyelere de katılabilmektedir. Festival kapsamında müzik dinletileri, söyleşiler, hediyelik eşya sergilikleri açılmaktadır.